×

گزارش اجمالی دوره نهم

نهمین دوره طرح آموزشی تربیتی قاریان نوجوان وجوان قرآن کریم (اُسوه) از 26 مرداد تا 11 شهریور 97 با حضور 55 قاری و 17 حافظ در مجتمع امام‌خمینی(ره) برگزار شد.

نهمین دوره طرح آموزشی تربیتی قاریان نوجوان وجوان قرآن کریم (اُسوه) از 26 مرداد تا 11 شهریور 97 با حضور 55 قاری و 17 حافظ در مجتمع امام‌خمینی(ره) برگزار شد.

نهمین دوره طرح آموزشی-تربیتی اُسوه با حضور تعداد 55 نفر از قاریان ممتاز نوجوان و جوان سراسر کشور از صبح روز گذشته 26 مردادماه 97 در تهران آغاز به کار کرد.

در این روز، قاریان عضو و والدین ایشان با مراجعه به ستاد برگزاری دوره نهم، مورد استقبال و پذیرش  توسط مربیان و مسئولین طرح قرار گرفتند.

 سپس هر یک از قاریان به تفکیک گروه­‌های آموزشی فجر (جوانان)، شمس و نجم (نوجوانان) در مکان­‌های پیش‌­بینی شده مستقر شدند. 

پس از آن، اولین کرسی تلاوت اذانگاهی طرح اُسوه با حضور 2 نفر از قاریان عضو، سبحان قاری و امیرعلی یادگاری در موعد نماز ظهر برقرار شد.

بر اساس پیش­بینی انجام شده، مراسم افتتاحیه دوره نهم با اجرای 2 نفر از قاریان عضو، مهدی حیدری (به­‌عنوان مجری مراسم) و ابوالفضل باقری (به­‌عنوان قاری طلیعه مراسم) و تعدادی از مسئولین طرح برگزار شد.

یکی از برنامه‌­های افتتاحیه این دوره، پخش روایت تصویری از دوره هشتم و تجدید خاطرات دوره گذشته بود که مورد توجه ویژه اعضای حاضر در مراسم نیز قرار گرفت.

 برنامه های اصلی و جنبی

 برنامه‌های اصلی:

  • تشکیل 200 جلسه آموزشی در موضوعات: صوت‌ولحن، تجویدوفصاحت، وقف‌وابتدا، درک معنای آیات، حفظ قرآن،احکام و اندیشه اسلامی،ادعیه و زیارات، منهاج، آداب تلاوت قرآن کریم، تاریخ و علوم قرآن، قواعد و مکالمه زبان عربی و…

سخن اساتید:

محمد بابایی (استاد درس تجوید و قرائات گروه شمس)، در گفتگو با دبیرخانه طرح عنوان کرد: طرح اُسوه، طرح مهمی است و قاریان عضو، رسالت بسیار بزرگی در راستای تحقق اهداف این طرح ملی دارند.

این استاد قرآن افزود: کارکرد و ارزش کار قاریان در جامعه بی‌­بدیل است. لذا ابتداء قاریان عضو می‌­بایست جایگاه خود را بشناسند، تا پس از آن بتوانند در دل­ آحاد مردم رسوخ کنند.

  • عضوگیری جدید طرح اسوه در دو گروه قاریان و حافظان با عناوین گروه قدر(قاریان) و مشکات(حافظان).

 در تاریخ 1 شهریورماه 97، قاریان و والدین گروه قدر (اعضای جدید-ورودی 97) با مراجعه به ستاد برگزاری دوره نهم مورد استقبال مسئولین طرح قرار گرفتند و پس از آن مراحل پذیرش ایشان انجام شد.

در ادامه اعضای گروه قدر به اتفاق حجت‌­الاسلام مهدی شاکری (مری پرورشی گروه قدر) به محل اسکان این گروه رفتند تا برای مراسم افتتاحیه آماده شوند. مراسم افتتاحیه طبق برنامه برگزار شد. در ابتدای این مراسم، قاریان گروه قدر پس از ادای احترام به ساحت قرآن کریم و گذشتن از زیر آن، چفیه­‌های خود را از مدیر طرح اُسوه دریافت کردند و به­‌صورت دسته جمعی در محل برگزاری مراسم مستقر شدند. در این مراسم که با تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط امیرحسین خجسته­‌فر از استان فارس آغاز شد، تعدادی از مسئولین طرح ضمن عرض خیر مقدم، به بیان نکاتی در خصوص طرح اُسوه، مسائل تربیتی، آموزشی و اجرایی آن پرداختند.

برنامه‌های جنبی

  • اجرای برنامه‌های آموزشی، تربیتی و ورزشی
  • برگزاری گفتمان های معرفی و بصیرتی
  • برگزاری کلاس اصول جلسه داری با حضور استاد، سیدعبدالرزاق پیردهقان
  • شرکت در کرسی تلاوت اذانگاهی شورای عالی قرآن با حضور استاد احمد ابوالقاسمی.

 در حاشیه این کرسی تلاوت، استاد ابوالقاسمی به قاریان عضو طرح اُسوه توصیه کرد: شما قاریان عزیز می­بایست تمامی تلاوت­‌های خود را ضبط و آرشیو کنید. این آرشیو سرمایه قرآنی شماست. بنده به­‌رغم اینکه بیش از 1000 تلاوت از خود در آرشیو شخصی­‌ام دارم، کماکان این کار را ادامه می­دهم و البته حسرت تلاوت­‌هایی در دلم وجود دارد که امکان ضبط نداشتم و اکنون به آن دسترسی ندارم.

  • برگزاری محفل انش با قرآن کریم با حضور استاد محمدحسین سبزعلی

در آغاز این محفل قرآنی، محمدحسین سبزعلی طی سخنانی گفت: قاریان قرآن علی‌الخصوص اعضای طرح اُسوه در طول زندگی بدنبال قرآن خواندن برای مادیات نباشند چراکه قطعاً و بی شک خداوند متعال ضمن اینکه معیشت و زندگی قاریان و دیگر بندگان را تأمین می‌کند و جای نگرانی هم نیست، سعادتمندی دنیا و آخرت را نیز برای این قشر مقرر کرده است. لذا اعضای طرح اُسوه می‌بایست قدر این نعمت بزرگ الهی یعنی قاری بودن را بدانند.

  • برگزاری هیأت عزاداری به مناسبت شهادت امام باقر(ع) و حضرت مسلم‌بن‌عقیل(ع)
  • برگزاری جشن مولودی خوانی به مناسیت ولادت امام هادی(ع)
  • دیدار با علما(حضرات آیات : عبدالله جوادی آملی و سید عبدالله فاطمی‌نیا)

در این دیدار آیت­‌الله فاطمی‌­نیا ضمن تبریک اعیاد به قاریان عضو فرمودند: بنده خود اهل قرائت و تجوید هستم و توفیق شاگردی سلطان­‌القراء تبریزی را دارم. سلطان­‌القراء مجتهد بود و 7 روایت را از حفظ تلاوت می­کرد. در خصوص قاریان مصری، از نوجوانی علاقه به استماع تلاوت ایشان داشتم و برخی از این افراد را نیز از نزدیک دیده‌­ام. مرحوم استاد نقشبندی از دوستان صمیمی بنده بود. بهترین قاری که تاکنون صدایش را شنیدم مرحوم استاد رفعت بوده است آن­‌هم به‌­دلیل جنس صدای ایشان. در حال حاضر رفعت‌­خوانی مُد شده است. زمانی از مرحوم استاد نقشبندی پرسیدم: شما که خود قاری هستی، تلاوت‌­های چه کسی را استماع می­کنی؟ ایشان گفتند: تلاوت­‌های مرحوم استاد منشاوی و مرحوم استاد رفعت به­‌دلیل اینکه این دو قاری از قلب تلاوت می‌­کردند.

در ادامه استاد فاطمی‌‌­نیا اظهار کرد: از حیث صوت و لحن مرحوم استاد مصطفی اسماعیل از اعجوبه­‌های روزگار است. بنده هر زمان که خسته و بی حوصله می­شوم تلاوت سوره هود استاد مصطفی اسماعیل آرامم می­کند. البته استاد مصطفی چند تلاوت سوره هود دارد که منظور نظر بنده آن تلاوتی 1 ثلث سوره را در مقام بیات تلاوت کرده است و همچنین فضایی آرام این تلاوت انجام شده است.

در پایان این استاد اخلاق به قاریان عضو طرح آموزشی-تربیتی اُسوه توصیه کرد: علوم وقف و ابتداء و صرف و نحو برای قاریان و حافظان از ضروریات است، لذا قاریان و حافظان عزیز، می­‌بایست نسبت به فراگیری این علوم و البته در کنار آن عترت توجه داشته باشند.

  • شرکت در مراسم نماز عبادی سیاسی جمعه
  • برگزاری مراسم دعای پر فیض عرفه و کمیل
  • بازدید از موزه انقلاب اسلامی ودفاع‌مقدس
  • آشناکردن اعضا با برخی از سنتهای اسلامی اعم از سنت ابراهیمی ذبح

 حاشیه های پررنگ:

  • دیدار قاریان طرح اسوه با استاد شیخ محمد فهمی عصفور از کشور مصر.

در این جلسه صمیمانه، استاد عصفور خطاب به قاریان عضو طرح بیان کرد: شکی نیست که شما قاریان ممتاز آینده جمهوری اسلامی ایران هستید. شما قاریان و حافظان عزیز این را بدانید که تلاوت و حفظ قرآن (حتی به 10 قرائت) مقدمه ورود به دریای بی‌کران علوم و معارف قرآن کریم می‌باشد. لذا شما عزیزان که در حال حاضر قاری و حافظ قرآن هستید، می¬بایست نسبت به علوم و معارف قرآن نیز، عالِم باشید.

  • دیدار قاریان طرح با جناب دکتر محمدعلی خواجه پیری (پیشکسوت و از مدیران ارشد قرآنی کشور و دبیر جامعه فرهنگی قرآنی عصر) و تعدادی از اساتید مطرح کشوری.

دبیر جامعه فرهنگی قرآنی عصر در جمع قاریان جوان عضو بیان کرد: دوره نهم را دوره طلایی عمرتان بدانید، چراکه بعد از گذشت چهار سال در حال حاضر به رشد قابل توجهی در ابعاد مختلف علمی، معرفتی، بصیرتی و … رسیده‌­اید اما این پایان راه نیست و باید تا انتهای مسیر ثابت قدم باشید. از این به بعد شما عزیزان می‌­بایست آفت­‌های جامعه قرآنی را شناسایی کنید و برای آن به‌دنبال چاره باشید. نقش خود را در فضای قرآنی کشور مشخص کنید و نسبت به اتفاقات پیرامون آن بی تفاوت نباشید.

در ادامه محمدعلی خواجه پیری افزود: مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرموده‌­اند: دشمن با جبهه آمده، در مقابل دشمن جبهه تشکیل دهید. تشکیل جبهه قرآنی در فضای کنونی از واجبات است لذا دوره‌­های آموزشی-تربیتی اُسوه بهترین مجال برای اینکار و تبادل افکار فی‌ مابین شما آینده‌سازان جمهوری اسلامی می­باشد.

مراسم اختتامیه «نهمین دوره طرح آموزشی-تربیتی اُسوه ویژه قاریان ممتاز نوجوان و جوان قرآن کریم» و افتتاحیه «اولین دوره این طرح ویژه حافظان کل قرآن کریم» با حضور تعداد زیادی از شخصیت‌های برجسته قرآنی کشور برگزار شد.

این مراسم با شکوه، با تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط امیرحسین رحمتی (قاری جوان عضو از استان گلستان) آغاز شد.

پس از آن محمدتقی میرزاجانی، مدیر طرح اُسوه به ارائه گزارش پرداخت. میرزاجانی در ابتدای صحبت‌های خود ضمن عرض خیرمقدم به حاضران، با اشاره به این‌که در حال حاضر هفتاد قاری و حافظ کل قرآن در این دوره همراه با والدین خود حضور دارند، از وارد شدن این طرح به پنجمین سال فعالیت خود خبر داد و گفت: در فاصله دوره هشتم که اسفندماه سال قبل در تهران و خوزستان برگزار شد تا این دوره، توفیقات زیادی حاصل شده است.

وی افزود: اولین توفیقی که از دوره گذشته تاکنون به‌دست آمده، عضوگیری جدید در بخش قاریان بوده است. در این زمینه ۱۲ قاری ممتاز ۹ تا ۱۲ ساله به جمع اعضای طرح اُسوه اضافه شدند.

مدیر طرح اُسوه، تأسیس طرح آموزشی-تربیتی اُسوه ویژه حافظان ممتاز نوجوان کل قرآن را دستاورد دیگر این طرح از دوره گذشته تاکنون عنوان کرد و ادامه داد: بعد از حدود پنج سال تصميم گرفتیم طرح اُسوه را به حافظان کل قرآن کریم تعمیم دهیم. لذا این مراسم علاوه بر اینکه اختتامیه بخش قاریان هست، افتتاحیه بخش حافظان کل قرآن نیز هست و تا یازدهم شهریورماه در این بخش ادامه خواهد داشت.

میرزاجانی یکی دیگر از دستاوردها و توفیقات طرح اُسوه از دوره هشتم تا این دوره را کسب رتبه‌های برتر در مسابقات ملی و اعزام یک حافظ کل قرآن به مسابقات بین‌المللی کشور امارات عنوان کرد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود اذعان کرد: توفیقی دیگری که از دوره قبل تاکنون به‌دست آمده، تلاوت سه نفر از قاریان عضو طرح در محضر رهبر معظم انقلاب در طلیعه ماه مبارک رمضان امسال بوده است.

میرزاجانی در ادامه صحبت‌های خود مهم‌ترین دستاورد و توفیق این طرح را رشد معنوی و آرام آرام اعضای طرح عنوان کرد و گفت: خوشبختانه این موضوع به مرور در حال تحقق است.

افزودن دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *